Waarom is kamperen leuk?

slaapzakkenAl sinds lange tijd is kamperen een favoriete tijdsbesteding van veel mensen tijdens de vakantieperiode. Lekker buiten in de natuur, onafhankelijk en vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Toegegeven, comfort en luxe is tijdens een kampeervakantie natuurlijk ver te zoeken, dan kun je beter een all inclusive vakantie in een vijfsterrenhotel boeken. Maar de charme ligt in het buitenleven, het dicht bij de natuur zijn, kampvuurtje maken en luisteren naar de krekels bij een ondergaande zon.

Goede kampeeruitrusting

slaapzakWat wel belangrijk is, zorg voor een goede kampeeruitrusting. Koop een stevige tent van een goede kwaliteit, zorg voor comfortabele slaapzakken en de juiste uitrusting. Er zijn op internet talloze checklists te vinden met spullen die onmisbaar zijn tijdens het kamperen. Als je nog vrij onervaren bent wat kamperen betreft, is het ook raadzaam om vrienden of familie om advies te vragen. En natuurlijk is er een groot verschil of je gaat kamperen op de camping of in de vrije natuur, want op de camping zijn er nog douches, stromend warm water, enz., wat dus ontbreekt als je met je tentje in de vrije natuur gaat staan.

Oerinstincten aanwakkeren?

Wat ook een reden zou kunnen zijn dat wij mensen kamperen zo aangenaam vinden, ondanks alle ontberingen, is dat het instinct in de mens van overleven naar boven komt drijven. Dat kan dan weer een gevoel teweegbrengen dat je echt leeft, dat je ook echt fysiek voelt dat je leeft. Vroeger moesten we natuurlijk ook veel buiten leven en slapen, gingen we op jacht om eten te bemachtigen, en werd er gegeten in de vrije natuur rond het vuur. Op zich was alles toen duidelijk en waren er weinig keuzemomenten. Er moest eten komen om het gezin te voeden en energie te krijgen, er werd geslapen om weer op krachten te komen, wel zo overzichtelijk. Natuurlijk was er toen de stress dat er geen prooi gevonden kon worden om te eten, maar dat was een andere soort stress dan de stress die we tegenwoordig ervaren in onze drukke maatschappij.

Survival op tv

Zoals hierboven al aangegeven zou een van de redenen kunnen zijn dat we kamperen zo aantrekkelijk vinden, dat onze instincten en overlevingsdrang worden aangewakkerd. Wat in ieder geval opvalt is dat survivalprogramma’s op de televisie goed bekeken worden. Programma’s als expeditie Robinson en het onlangs gelanceerde The Island worden goed bekeken, dus kennelijk vinden we het interessant om te zien hoe andere mensen zich bezighouden met overleven en zelf hun voedsel vergaren in de vrije ongerepte natuur.

(82)