Het schaap als nutdier

Het schaap dat we allemaal kennen van het liedje slaap kindje slaap. Bij een schaap denk je waarschijnlijk aan een boerderij. Er zijn bij een schaap veel functies die van toepassing zijn in onze dagelijks leven. Wat brengt een schaap als nutdier buiten het feit om dat het een knussig dier is.

some_text

Functies

Zoals bekend is het karakterestiek van een schaap voornamelijk zijn wol. Deze wol word afgeschoren en veelzijdig gebruikt voor diverse kleding. Wol kan gebruikelijk zijn voor truien en sloffen. Kleding is niet het enige wat nuttig is. Voor de koude winterdagen kan heb je ook dekens en dekbedden van wol. Overigens zijn schapen niet het enige dier die ons wol geven. Meerdere diersoorten die ons wol bieden zijn onder andere geiten lamas konijnen.
Naast het verminderen van de kou in de warme winternachten zorgt de schaap ook voor melk. Deze melk word weer gebruikt voor verschillende producten zoals kaas en yohgurt. Melk is de vloeibare middel die we ontvangen van het schaap maar om je honger te stillen word ook schapenvlees gebruikt door de mens. Lamsvlees word vooral gewaardeerd. Voor de mensen met een sterke maag zijn er ook de traditionele gerechten zoals tripes en haggis.Haggis is een typisch Schots gerecht.Haggis is een type vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon. En de Tripes is een beroemd Normandisch streekgerecht.

Verdere functies van de andere organen van schapen zijn ook divers. Van schapen darmen worden condooms gemaakt. De schapen zorgen ervoor dat niet iedereen een overvloed aan kinderen heeft of een overvloed aan adopties. De darmen worden ook toegepast om de snaren voor violen en anderestrijkinstrumenten te maken.
Schapen zijn naast leven preventief (lees condooms) ook nog eens levensredders. Schapen worden altijd geplaatst op dijken. De uitdrukking luid vier gouden pootjes en een gouden bekkie. Schapen zorgen met hun gestampt ervoor dat de dijken vast blijven. Met hun bek voorkomen ze dat er struiken en bomen op de dijk groeien die met hun wortels de dijk kunnen beschadigen.

Verleden

Ooit terug in de tijd was Nederland de schapenland. Deze wonderschone titel is helaas van ons afgenomen door Australië. Tegenover ongeveer 20 miljoen mensen staan op het zuidelijke continent 150 miljoen schapen. Bijna alle wol wordt uitgevoerd, en Australië is wereldwijd dan ook veruit de grootste wolexporteur. In Nederland nam het aantal schapen af van 1,7 miljoen in 1990, via 1,3 miljoen in 2000, naar 960.000 in 2014.

(83)